הלב דופק במהירות? אולי אתם חווים התקף חרדה

התעוררתם באמצע הלילה עם לב דופק במהירות? חשים יובש בפה? מרגישים נימול? אם אתם עניתם כן, יכול מאוד להיות שאתם חווים התקף חרדה. למעשה, התקף חרדה הוא פועל יוצא מהמנגנון הטבעי של הגוף שנועד להגן מפני סכנה אמיתית או לא אמיתית. כבני אדם, כמו כל החיות בטבע, אנו מגיבים לסכנה בשלושה אופנים: להילחם, לברוח או לקפוא במקום. כאשר מתקיים החשש מפני סכנה, מיד מופעלת מערכת הסימפתטית שהיא למעשה אחראית להגן על הגוף מפני התקפה מסוכנת, ועל כן היא הגוף מתוך מטרה להילחם בסכנה, גם אם היא לא כלל לא קיימת. על כן, התקפי חרדה מלווים לא פעם בתחושה של אובדן שליטה, דפיקות דופק מהירות עד לכדי תחושה של התקף לב וכן תחושה של חוסר אונים שפוגעת באופן אנוש באיכות החיים, כל זאת כחלק מהפעלה של המערכת הזו באופן שאינו מודע אלא אבולוציוני לחלוטין. מאחר והתקפי חרדה עלולים להופיע במצבים שגרתיים לחלוטין כמו למשל בזמן שינה, בזמן עבודה או אפילו במסגרת פגישה עם חברים, חשוב לזהות מראש את הסימנים  ולהבין כי בפרק זמן של מספר שניות עד דקות ההתקף יחלוף. יחד עם זאת, במידה ולא מזהים את ההתקף בזמן הוא עלול להוביל להתקפים נוספים, ועל כן הנושא של טיפול הוא קריטי בכל הקשור להתמודדות עם התקפים. על מנת להפיג את הערפל ואת הבושה הנלווים, בחרנו להציג את כל המידע שאותו צריך לדעת, מתוך מטרה להתמודד ולקבל מידע מהימן שיסייע לכם להתמודד עם התופעה הזו.

הלב דופק במהירות? אולי אתם חווים התקף חרדה

התקפי חרדה – כל מה שצריך לדעת

התקף חרדה עשוי להופיע ללא כל סימן מקדים, כאשר לרוב הוא נמשך פרק זמן קצר מאוד של בין 2-5 דקות. אולם, בעבור אדם שחווה את ההתקף נדמה כאילו מדובר בזמן ארוך יותר. תסמינים נפוצים של התקף חרדה כוללים בין היתר תגובות פיזיות חריפות כמו: הרגשה של חום וסחרחורת, דפיקות לב מואצות והזעה מוגברת. בנוסף, ישנם גם תסמינים רגשיים הכוללים חוסר יכולת לחשוב בבהירות ולא פעם גם תחושה של חוסר תחושה מיד לאחר שההתקף מסתיים.

בנוסף, רבים מהסובלים מהתקפי חרדה מפתחים רגישות יתר כלפי סיטואציות שעלולות לעורר שוב את ההתקף, בייחוד מאחר והוא בלתי צפוי ועשוי להתרחש בפרקי זמן קצרים אך משמעותיים מבחינה נפשית. למרות שאין הערכה ברורה לגבי היקף התופעה, מחקרים וסקרים שנערכו בנושא מצאו כי 50% מהאוכלוסייה סבלו לפחות פעם אחת או יותר בחייהם מהתקפי חרדה, כאשר בזמן תקופת הקורונה נרשם זינוק של עשרות אחוזים בפניות למוקדי בריאות הנפש בעקבות התקפי חרדה הן אצל מבוגרים והן אצל בני נוער. חשוב לציין כי אין מדובר בתופעה שחולפת מעצמה, ועל כן נדרש לפנות לקבלת טיפול בשביל ליצור תמהיל המאפשר ליצור שליטה מחודשת וכן יכולת להתמודד עם ההתקפים, עוד לפני שהם מגיעים.

טיפול בהתקפי חרדה

הטיפול בהתקפי חרדה התקדם מאוד בעשור החולף, לא מעט בזכות טיפולים מתקדמים כמו טיפול CBT. טיפול CBT הינו טיפול קוגניטיבי-התנהגותי קצר טווח המתמקד בזיהוי של מחשבות והתנהגויות שאינן מקדמות, והחלפתן דרך חשיפה מבוקרת למקור החרדה והחשש לצד תרגילים ייעודים שנועדו לסייע למטופלים ליצור שליטה מחודשת על התחושות ובהתאם לכך גם ההתנהגות הנלוות. טיפול זה זוכה לביקוש גבוה מאוד בקרב הסובלים מהתקפי חרדה בזכות היותו טיפול ממוקד וקצר מועד המתרחש במסגרת של בין 8-12 טיפולים, בהתאם להתקדמות המטופל. מעבר לכך, יצירה של סביבה תומכת מהווה דרך נוספת להתמודדות עם התקפי חרדה, מאחר ורבים מאלו אשר סובלים מההתקפים מרגישים בושה וחוסר נוחות כלפי הסביבה, גם כאשר מדובר בבני הזוג. בנוסף, פעילות ספורטיבית יכולה גם היא לסייע מאוד להתמודדות, בשל הפרשה של הורמונים שתורמים לבריאות הנפשית.

לסיכום

התקפי חרדה עלולים להתרחש אצל כל אחד ואחת מאיתנו. אם אתם חשים במצוקה, חווים התקפי חרדה על בסיס קבוע ומרגישים לבד, זכרו כי יש מגוון פתרונות, וניתן בהחלט להתגבר על התופעה המטרידה הזו באמצעות טיפול וכן יצירה של סביבה תומכת ואוהדת שנמצאת איתכם לכל אורך הדרך.

נגישות