חיטוט בעור עלול להפוך להפרעה – אל תישארו עם זה לבד

תארו לעצמכם שיש לכם דחף בלתי נשלט לגרד את העור שלכם, ואתם לא מסוגלים להתנגד לו אפילו שאתם יודעים מהן ההשלכות. זה מצב הנקרא דרמטילומניה ופעולת החיטוט בעור היא מצב הקשור לבריאות הנפש, היכולה לפגוע ברווחה הפיזית והרגשית שלכם. מהפנים ועד לזרועות, דרמטילומניה הופכת תגובה תמימה ללחץ להרגל חסר רחמים והרסני. במאמר זה נתעמק באופי המורכב של דרמטילומניה, נבחן את התסמינים שלה, בסיבות האפשריות ובטיפולים הזמינים.

טבעה של דרמטילומניה

דרמטילומניה מסווגת כהתנהגות חזרתית ממוקדת גוף (BFRB), קבוצה של הפרעות שבהן אנשים עוסקים בפעולות חוזרות שעלולות לגרום נזק לגופם. חיטוט בעור בהפרעת דרמטילומניה קורה בדרך כלל בפנים, בזרועות, בידיים ובאזורים נגישים אחרים. זה יכול להתחיל כתגובה תמימה ללחץ או חוסר שלמות על העור, אבל יכול להסלים להרגל כפייתי.

תסמינים והתנהגויות

  • חיטוט כפייתי בעור: אנשים הסובלים מדרמטילומניה חווים דחף בלתי נשלט לחיטוט בעור שלהם ובפגמים על העור שלהם, וכתוצאה מכך נוצרים נגעים בעור, פצעים וצלקות. הם עשויים לבלות שעות בכל יום בהתנהגות זו, ולהרגיש שאינם מסוגלים לשלוט בדחף.
  • טריגרים רגשיים: מצוקה רגשית, חרדה, שעמום או אפילו התרגשות יכולים לעורר אפיזודות של חיטוט בעור. פעולת החיטוט עשויה להקל באופן זמני על מתח או חרדה, וליצור מעגל התנהגות שקשה לשבור.
  • הסתרה והימנעות: אנשים עם דרמטילומניה לעתים קרובות מרגישים נבוכים או מתביישים בחיטוט העור שלהם, מה שמוביל אותם לכסות את האזורים הפגועים או להימנע לחלוטין ממצבים חברתיים.
  • עיסוק בעור: חולי דרמטילומניה עשויים להקדיש זמן רב לבדיקת פגמים בעור שלהם ולתכנן או לעסוק באובססיביות בהתקף החיטוט.
  • השלכות פיזיות: חיטוט עור כרוני עלול לגרום לזיהומים, להצטלקות ולעיוותים. הפגיעה בעור עלולה להוביל לכאב ולאי נוחות, מה שמחמיר עוד יותר את המצוקה הרגשית.

הגורמים לדרמטילומניה

הגורמים המדויקים לדרמטילומניה אינם מובנים במלואם, אך מאמינים כי מדובר בשילוב של גורמים ביולוגיים, סביבתיים ופסיכולוגיים.

  • גנטיקה: יכול להיות שגנטיקה עשויה לשחק תפקיד בהתפתחות דרמטילומניה. אנשים עם היסטוריה משפחתית של המצב הזה או מצבים נפשיים אחרים עשויים להיות בסיכון גבוה יותר.
  • מוליכים עצביים: חוסר איזון במוליכים עצביים כמו סרוטונין ודופמין, המעורבים בוויסות מצב הרוח ובעיבוד תגמולים, עשוי לתרום להתנהגויות הכפייתיות הנראות בדרמטילומניה.
  • מתח וטראומה: אירועי חיים מלחיצים או חוויות טראומטיות עלולים לעורר את הופעת הדרמטילומניה אצל אנשים מסוימים. החיטוט בעור עשוי להפוך למנגנון התמודדות עם כאב או מצוקה רגשית.
  • גירוי חושי: פעולת החיטוט בעור עשויה לספק גירוי חושי או הקלה, אשר יכולה להפוך לחיזוק ולהוביל להתנהגות חזרתית.

 

 

אבחון המחלה

אבחון דרמטילומניה יכול להיות מאתגר, כיוון שאנשים לעתים קרובות מרגישים נבוכים ומנסים להסתיר את ההתנהגויות שלהם. איש מקצוע בתחום בריאות הנפש כגון פסיכולוג או פסיכיאטר יערוך הערכה יסודית, כולל הערכה פסיכולוגית והיסטוריה רפואית, כדי לשלול סיבות אפשריות אחרות.

אפשרויות טיפול

  • טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT): CBT הוא אחד הטיפולים היעילים ביותר לדרמטילומניה. הוא מסייע לאנשים לזהות ולאתגר דפוסי חשיבה שליליים ולפתח אסטרטגיות התמודדות בריאות יותר לניהול מתח או חרדה.
  • טיפול בקבלה ובמחויבות (ACT): ACT מתמקד בקבלת הדחפים מבלי לפעול על פיהם ולהתחייב לשינויי התנהגות התואמים את הערכים האישיים.
  • תרופות: במקרים מסוימים תרופות נוגדות דיכאון או תרופות אחרות עשויות להיות מועילות בניהול התסמינים של דרמטילומניה, במיוחד כאשר יש מצבים המתרחשים יחד כמו חרדה או דיכאון.
  • קבוצות תמיכה: הצטרפות לקבוצות תמיכה או קבוצות טיפוליות עם אחרים שסובלים מהמחלה יכולה לספק תחושה של קהילה והבנה ולהפחית את תחושת הבידוד.

לחיות עם דרמטילומניה

החיים עם דרמטילומניה יכולים להיות מאתגרים, אך עם טיפול ותמיכה מתאימים, ההחלמה אפשרית. חשוב שאנשים ילמדו לפתח אסטרטגיות התמודדות עם מתח וטריגרים רגשיים באופן חיובי. הינה כמה טיפים לניהול דרמטילומניה:

  • זיהוי טריגרים: הבנה מה מעורר את הדחף לחטט יכולה לעזור לאנשים לפתח אסטרטגיות הימנעות או להתמודד עם טריגרים אלה ביעילות.
  • שמרו על הידיים עסוקות: עיסוק בפעילויות שמעסיקות את הידיים, כגון ציור, סריגה או סחיטת כדורי לחץ, יכול להפנות מחדש את הדחף לחטט.
  • פתחו מנגנוני התמודדות בריאים: מציאת דרכים חלופיות לניהול מתח ורגשות, כגון פעילות גופנית, מיינדפולנס או תרגילי נשימה עמוקה, יכולה להועיל.
  • פנו לעזרה מקצועית: אם אתם מתקשים לטפל בדרמטילומניה לבד, פנייה לעזרה מאיש מקצוע המנוסה בטיפול במחלה היא חיונית.

לסיכום

דרמטילומניה היא מצב מאתגר שעלול להיות בעל השלכות פיזיות ורגשיות משמעותיות עבור אלה שנפגעו. הבנת טבעה של הפרעה זו וזיהוי הסימנים היא חיונית להתערבות ולטיפול מוקדם. עם טיפול, תמיכה ואסטרטגיות התמודדות מתאימות, אנשים עם דרמטילומניה יכולים ללמוד לנהל את הדחפים שלהם ולשפר את רווחתם הכללית. פנייה לעזרה מקצועית היא צעד חיוני לקראת החזרת השליטה לחיים מספקים ללא חיטוט העור הכפייתי.

 

 

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.

נגישות